You are here: Home  /  Blog  /  Artikelen  /  Een nieuwe manier van webdesign
 • Een nieuwe manier van webdesign

  Een nieuwe manier van webdesign

  Wat is top-down web design?

  Simpel gezegd is het een nieuwe manier voor het ontwerpen en ontwikkelen van websites. Velen van ons (en wij in het bijzonder) zijn geobsedeerd van websites die perfect functioneren in welke web browser dan ook. We openen een site in Firefox of internet Explorer en vergelijken ze tot in de kleinste details, we zorgen ervoor dat alles er precies gelijk uitziet, in welke browser dan ook. Voor de ontwikkelaars een uitdaging, en tevens voor de ontwerpers die het alom bekende zinnetje ”Nee dat kun je niet zo doen omdat het niet gaat werken in Internet Explorer” keer op keer te horen krijgen.

  Dus waarom doen we dit?

  Feit is, een website moet functioneren ongeacht welke browser men gebruikt, persoonlijk zijn wij het oneens met bedrijven die ondersteuning voor Internet Explorer 6 laten vallen, helaas wordt er nog steeds gebruik van gemaakt, om te functioneren hoeft een website er niet hetzelfde uit te zien in elke browser! In feite kan dit ook niet! De nieuwe functies die beschikbaar zijn via CSS3, HTML5 en zelfs de oude favorite Javascript kunnen niet worden genegeerd omdat een klein percentage van de gebruikers deze niet heeft – we moeten deze nieuwe technologieen in ons hart sluiten omdat er fantastische dingen mogelijk worden. Dit is precies wat Top-Down webdesign is, het besluit om een website te maken die “hot” is in Chrome, Safari, en Firefox, maar die ook goed werkt (zij het ietsje anders) in Internet Explorer en andere oudere browser versies.

  Dit probleem begint zich uit te breiden omdat drukwerk ontwerpers zich nu ook op digitaal gebied begeven. Voor deze overgang maakte men 1 ontwerp wat naar de drukkerij ging en wat werd aangeleverd in 1 bestandsformaat.Nu maakt men ook ontwerpen voor websites, de ontwerper maakt het ontwerp en draagt het dan over aan een web ontwikkelaar, men verwacht een perfecte online presentatie van het aangeleverde ontwerp. Maar, om dit te kunnen bereiken worden veel functies die niet worden ondersteund door de oudere browsers verwijderd…Dit kan natuurlijk niet zo zijn! Een website moet worden ontworpen en gebouwd in verschillende bestandsformaten om te functioneren in een hele reeks browsers, maar tevens gebruk maakt van de beschikbare technologieen en de browsers die hen ondersteunen! Om dit te laten gebeuren moet een ontwerper op de hoogte zijn van de mogelijkheden van de allerlaatste technische ontwikkelingen,  zodat ze weten hoe de gebruikte elementen eruit zullen komen te zien ook als de browser deze niet ondersteund. Iets simpels als een schaduw om de tekst zal zichtbaar zijn in Safari maar niet in Internet Explorer, gebruik van Javascript en JQuery, of de HTML5 video player op sites als VIMEO, dus dan maar terugvallen op Flash bij gebruik van oudere browsers. Het is heel belangrijk om de tijd te nemen voor het ontwerpen van een website, zodat deze er ook goed uitziet als bepaalde functies niet zijn ingeschakeld, we moeten hoe dan ook voorkomen de klant een bepaalde richting in te duwen omdat “Het niet gaat werken in Internet Explorer 6”

  Uiteraard zal de ontwerp en bouwtijd toenemen, dit nemen we mee in de begroting. Als Internet Explorer 6 gebruikers op uw website worden begroet met de boodschap “ U gebruikt een oudere versie van de browser, update uw browser om deze website te bekijken” dan zijn ze vertrokken van uw site, en gaan naar de volgende.

  Grote bedrijven die het network vergrendelen voor software upgrades worden straks gedwongen dit wel toe te staan omdat sites niet volledig functioneren op de door hen gebruikte oudere systemen. Wat is de stimulans voor een gebruiker / organisatie om te gaan updaten als wij als bedrijf dezelfde functionaliteit bieden voor zowel de nieuwste browers als de oudere versies?

  Wat denkt u?

     Tags:

Racties (0)

Reageer


  
Contact

Charisma Design
Insulindelaan 30
1521 BC Wormerveer
Tel:0031 (0) 75 202 75 07
info@charisma-design.eu

Social Media

Blijf op de hoogte van alle gebeurtenissen binnen Charisma-Design en volg ons via Facebook en Twitter

Protected by Copyscape Online Plagiarism Software
Stay connected
Inloggen